Homerunhuis Ede

Gevarieerd zorgaanbod

Jongeren krijgen naast dagelijkse begeleiding behandeling op maat, zoals psychomotorische therapie, speltherapie, cognitieve gedragstherapie & EMDR. Deze therapieën worden verzorgd door ‘-s Heerenloo. Aan het Homerunhuis zijn twee gedragsdeskundigen verbonden.

Gemiddeld wonen jongeren zo’n twee jaar in het Homerunhuis. Daarna stromen ze bijvoorbeeld door naar een appartement van de woningbouwvereniging. Ook dan kunnen ze nog begeleiding krijgen van Humanitas DMH Homerun of van een andere organisatie.

Zoveel mogelijk een dagritme opbouwen

In de ochtend staan jongeren op om naar werk of school te gaan. Jongeren die door de wekker heen dreigen te slapen, worden door de begeleiders gewekt. Jongeren die geen dagbesteding hebben, mogen zelf weten hoe laat ze opstaan. Wel wordt er zoveel mogelijk gewerkt aan een dag- en nachtritme, omdat het de bedoeling is dat alle jongeren een daginvulling hebben.

Van maandag tot en met woensdag wordt door de begeleiders boodschappen gedaan en wordt er zoveel mogelijk samen met de jongeren gekookt. Wie wil kan, na aanmelding en betaling, aanschuiven. Van donderdag tot en met zondag zorgen de bewoners zelf voor hun eten, er wordt dan wel geprobeerd om samen te koken met de bewoners die aanwezig zijn.

Er is bijna altijd een begeleider aanwezig in één van de gezamenlijke ruimten, zodat er altijd de mogelijkheid is voor een praatje of een advies. Jongeren maken hier graag gebruik van. De sfeer is gemoedelijk en gelijkwaardig.

De bewoners hebben allemaal een sleutel van het huis, en kunnen wanneer zij willen naar vrienden of familie. Door de week mogen bewoners na tien uur ’s avonds geen bezoek meer ontvangen. In het weekend is dat na 11 uur.

Je moet het uiteindelijk zelf doen

‘Hier wonen jongeren die allemaal hun eigen problemen hebben. Dit is een tussenstap naar zelfstandigheid. De begeleiders geven veel advies, ze helpen je best een beetje, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.’

Boris, (20)
Bewoner

Locatievoorzieningen

  • Er is plek voor 20 jongeren.
  • Appartementen met eigen douche en gemeenschappelijke keuken
  • Appartementen met eigen keuken en gemeenschappelijk sanitair.
  • Er is een gezamenlijke tuin
  • Je mag alleen roken in de tuin
  • Er zijn behandelingen te volgen zoals, creatieve therapie, EMDR, cognitieve gedragstherapie.
  • Het LLC werkt samen met ’s Heerenloo, Iriszorg, Pro Persona, gemeente Ede en RIBW.
Gewoon een leuk leven

‘We merken dat het goed werkt dat jongeren hier een individueel traject volgen. Ze hebben vaak al op zoveel groepen gezeten, en daar zijn ze meestal niet goed weggegaan. Op een groep heb je vaak een klein kamertje, een gezamenlijke huiskamer, ze moeten tv kijken, er is een koffiemoment. Dat zijn ze vaak beu. Ik denk dat het goed is dat jongeren hier veel meer vrijheid hebben. Ze worden niet constant gecontroleerd. Al zijn we er wel altijd, we zien iedereen iedere dag. Soms merk je dat de verantwoordelijkheid te groot is, dan trekken we de teugels aan. We lopen wat vaker langs, we gaan meer dingen samen ondernemen.’

Bas Wouters
Trajectcoördinator