Begeleid wonen voor jongvolwassenen met LVB

Jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en een Wlz-indicatie kunnen bij Homerun leren om zelfstandig te wonen. In eerste instantie komen ze terecht in één van onze Homerunhuizen. Daar kunnen deze jongvolwassenen begeleid wonen. Dit traject duurt tussen de twee en vier jaar en is opgedeeld in vier honken. Wanneer alle vier de honken zijn gepasseerd, slaat de jongvolwassene met LVB een homerun en is hij of zij klaar om zelfstandig te wonen (eventueel met ambulante begeleiding van Homerun). Dit traject wordt voor iedere licht verstandelijk beperkte jongvolwassene op maat gemaakt, met eigen doelen en een eigen tijdspad.

Direct contact

Wanneer komt een jongvolwassene in aanmerking voor begeleid wonen?

Niet iedere jongvolwassene met een licht verstandelijke beperking kan begeleid zelfstandig wonen in een Homerunhuis. Wanneer komt een jongvolwassene wél in aanmerking? Ten eerste dient de jongvolwassene een Wlz-indicatie te hebben. Daarnaast is er vaak sprake van een licht verstandelijke beperking én problemen op meerdere leefgebieden.

Het doel van begeleid zelfstandig wonen voor jongvolwassenen

Maar, wat is nu precies het doel van begeleid wonen voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking? Dat is in onze ogen: meer rust en ruimte in het hoofd van de jongvolwassene creëren, zodat hij of zij een vertrouwensbasis kan opbouwen. De begeleider kijkt samen met de jongvolwassene waaraan ze gaan werken. Zo leert de licht verstandelijk beperkte jongvolwassene om het huishouden op de goede manier te doen en de administratie bij te houden. Heeft de jongvolwassene begeleiding nodig bij de financiën of bij het zoeken van werk of dagbesteding? Ook daarbij ondersteunen wij.

Videoportret Sharon

Sharon woont in het Homerunhuis in Ede en werkt hard om weer structuur in haar leven te krijgen. Nu heeft ze ruimte om nieuwe doelen te stellen voor de toekomst.

Dorien
Dorien
Woont in het Homerunhuis Den Bosch

Dorien is 21 jaar en woont begeleid zelfstandig in het Homerunhuis in Den Bosch. Inmiddels is ze beland in honk drie: ze beheert haar eigen geld, kan koken, doet de was en zorgt dat haar kamer opgeruimd en netjes is. Dorien: “Respect staat op nummer één hier. Je mag zijn wie je bent. Er is nu net een conflict gebeurd, maar daar wordt straks op terug gekomen en gezegd: jullie zijn niet respectvol naar elkaar geweest.”

Begeleid wonen: 16 jaar en ouder

Onze begeleid-wonen-trajecten zijn bedoeld voor jongvolwassenen vanaf 16 jaar. Zij hebben zelf een grote verantwoordelijkheid binnen het traject. Daar hoort ook fouten maken bij. En dat mag, want de jongvolwassene woont niet voor niets in een Homerunhuis. Samen met de trajectbegeleider bekijkt de jongvolwassene hoe hij of zij deze fout de volgende keer kan voorkomen. 

Bas Wouters (trajectcoördinator in het Homerunhuis in Dordrecht): “We verwachten dat de jongvolwassenen zelf óók hun best doen om te groeien. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van dagbesteding of werk. Bij sommige cliënten kun je niet verwachten dat ze een baan van 40 uur vinden en behouden, maar ze moeten er wel voor de volle 100% voor gaan.”

Vragen over begeleid wonen jongvolwassenen?

Wil je meer informatie over begeleid zelfstandig wonen voor jongvolwassenen? Of wil je weten of een jongvolwassene in aanmerking komt voor begeleid zelfstandig wonen in één van onze Homerunhuizen? Wij staan je graag te woord.

Aanmeldformulier Contact en aanmelden