Leef -en leercentrum Dordrecht

Zelfstandig wonen met begeleiding

Leef- en leercentrum Dordrecht heeft 24 appartementen voor jongeren, waarvan 7 serviceflats in de Short Stay Facility (SSF): een woontoren voor mensen die uit hun sociaal isolement gehaald worden. Als je start in het leef- leercentrum van Humanitas, woon je in de eerste fase in deze Short Stay Facility. Daarna stroom je door naar een groter twee-kamerappartement in een andere woontoren.

In het leef- en leercentrum woon je zelfstandig in een appartement of galerijflat. Eén van de galerijflats is ingericht als kantoor en slaapkamer voor de begeleiders van Homerun. Er is 24 uur per dag iemand aanwezig.

Steeds meer zelf doen

In fase 1 is de begeleiding intensief. Je spreekt je persoonlijk begeleider iedere dag even. Je krijgt wekelijks voedingsgeld voor je boodschappen. In het begin gaat iemand van de begeleiding met je mee. Je hebt meerdere afspraken per week. Samen met je begeleider kijk je naar je dagbesteding, je financiën en bespreek je andere dingen waar jij ondersteuning bij kan gebruiken.

We bekijken ook of er mensen in je eigen omgeving zijn die je kunnen helpen, zoals familie, vrienden of goede bekenden waar je op terug kunt vallen.

Je krijgt een eigen map, waarin doelen en taken staan waaraan je gaat werken. Zoals het zoeken van werk of een opleiding, maar ook leren koken of goed omgaan met de buren. Zodra iets gelukt is, kun je het aftekenen.

Stap voor stap ga je steeds meer zelf doen. In fase 2 ga je bijvoorbeeld vier keer per week zelf boodschappen doen en koken, of je eigen rekeningen betalen. Dit zijn maar voorbeelden, voor iedereen gelden weer andere doelen. In fase twee zie je de begeleiders nog wel elke dag even, maar heb je minder vaste afspraken. De begeleiders zijn natuurlijk wel altijd bereikbaar.

Als dat goed gaat, dan ga je over naar fase 3. In die fase gaan we kijken waar je wil gaan wonen na het leef- en leercentrum en wat ervoor nodig is om woonruimte te zoeken. Je bereidt je voor op de verhuizing. Als je verhuisd bent, dan kun je nog een tijdje eens per week hulp krijgen van de begeleiders van het leef- en leercentrum.

Lees meer
Ik heb geleerd me beter te concentreren

‘Ik woonde eerst een half jaar in de SSF (Short Stay Facility, red.), in een klein appartement. Nu woon ik drieënhalf jaar in een groot appartement. In het begin moet je hier leren hoe je je appartement netjes houdt, hoe je jezelf verzorgt. Dat kon ik al snel. Wel was mijn concentratie vroeger heel laag. Dan zat ik te praten zoals nu, maar dan was ik met mijn hoofd helemaal niet bij het gesprek. Door gesprekken met de gedragskundige heb ik geleerd om me beter te concentreren’

Lilly
Bewoner

Locatievoorzieningen

  • 24 appartementen, waarvan 7 serviceflats in de Short Stay Facility (SSF)
  • Appartementen met eigen douche en keuken
  • Er is geen gemeenschappelijke ruimte.
  • 24 uur per dag begeleiding aanwezig
Gewoon een leuk leven

‘We merken dat het goed werkt dat jongeren hier een individueel traject volgen. Ze hebben vaak al op zoveel groepen gezeten, en daar zijn ze meestal niet goed weggegaan. Op een groep heb je vaak een klein kamertje, een gezamenlijke huiskamer, ze moeten tv kijken, er is een koffiemoment. Dat zijn ze vaak beu. Ik denk dat het goed is dat jongeren hier veel meer vrijheid hebben. Ze worden niet constant gecontroleerd. Al zijn we er wel altijd, we zien iedereen iedere dag. Soms merk je dat de verantwoordelijkheid te groot is, dan trekken we de teugels aan. We lopen wat vaker langs, we gaan meer dingen samen ondernemen.’

Bas Wouters
Trajectcoördinator

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau