Homerunhuis Utrecht

Onder begeleiding leren zelfstandig te wonen

In een Homerunhuis leren jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig te wonen. Zij volgen een kortdurend traject tussen de 2 en de 4 jaar volgens de vier honken van de Homerun aanpak om uit te kunnen stromen naar een eigen woning. Hoe lang iemand op een honk blijft, hangt af van de ontwikkelingen die hij of zij doormaakt. We bieden voor iedereen een traject op maat, met eigen doelen en een eigen tijdspad. Op dit moment zijn er Homerunhuizen in Den Bosch, Ede, Dordrecht, Den Haag, Almere en Amersfoort.

Een dag in het Homerunhuis Utrecht

Een gemiddelde dag in het Homerunhuis verloopt voor iedereen anders. Dat is afhankelijk van de fase waarin je zit. Er zijn in totaal vier fases die je doorloopt. Die fases noemen we honken. Na vier honken, sla je een ‘homerun’: je verlaat het huis en kunt zelfstandig gaan wonen, al dan niet met begeleiding.

Wanneer je in honk 1 en 2 ​zit ontbijt ​je ’s ochtends samen aan de keukentafel. ​Daarna ga je naar werk of school. ​Wanneer je nog geen werk of school hebt bespreek je samen met je begeleider hoe jou dag eruitziet. Je drinkt onder andere een kopje koffie samen, luncht samen en doet je best om jezelf nuttig te maken. Iedere bewoner in honk 1 en 2 kookt eens per week voor de gehele groep. Zo staat er iedere avond een maaltijd op tafel voor alle bewoners uit honk 1 en 2. Soms wordt er een ​activiteit georganiseerd, dan kun je – als je zin hebt – aansluiten.

Bewoners in honk 3 zijn al heel zelfstandig: ze doen boodschappen van hun weekgeld, koken zelf en hebben een eigen sleutel van het huis. Als je weet wat je kan, dan ben je klaar voor laatste stap.

In honk 4 ga je samen met je netwerk en begeleiding op zoek naar een nieuwe woonplek. Dat kan een eigen appartement zijn, met of zonder ambulante begeleiding, of een woonplek met 24-uurs begeleiding.

Veel winkels en voorzieningen in de buurt, op 5 minuten fietsen van bus- en treinstation

Veel winkels en voorzieningen in de buurt, op 5 minuten fietsen van bus- en treinstation

4 kamers verdeeld over 3 etages met gedeeld sanitair per etage

4 kamers verdeeld over 3 etages met gedeeld sanitair per etage

Iedere bewoner heeft een persoonlijk begeleider

Iedere bewoner heeft een persoonlijk begeleider

Ze leggen de verantwoordelijk altijd bij jezelf

Dorien is 21 jaar en woont begeleid zelfstandig in het Homerunhuis in Den Bosch. Inmiddels is ze beland in honk drie: ze beheert haar eigen geld, kan koken, doet de was en zorgt dat haar kamer opgeruimd en netjes is.

Dorien: ‘Ik had vroeger al thuistherapie met mijn moeder, drie boertjes en twee zusjes. En ik was wel lastig. Ik ging niet meer naar school, werd geschorst. Hou het maar op ‘een beetje rebels’. Ik heb eerst in Limburg op een groep gezeten, tot mijn twintigste, dat vond ik verschrikkelijk. Rond mijn zeventiende wilde ik niet meer leven. Toen ik hier net was voelde ik me alleen, miste ik de andere kinderen van de groep, want daar heb ik van mijn zestiende tot twintigste gezeten.

Ik zit in nu fase drie. Voordat ik naar honk vier ga wil ik geleerd hebben om meer voor mezelf te kiezen, dat ik niet iedere keer iedereen binnen haal en iedereen ga helpen. En leren hoe ik ervoor kan zorgen dat ik me niet zo eenzaam voel. Want ondanks dat ik in zo’n grote groep zit, kan ik me toch nog eenzaam voelen. En als ik dan straks in een appartement zit vereenzaam ik misschien wel helemaal omdat ik dan niemand meer om me heen heb. Ik wil voorkomen dat ik me weer net zo voel als drie jaar geleden.’

Dorien
Bewoner Homerunhuis Den Bosch

Locatievoorzieningen

  • 12 kamers met eigen keukenblok
  • 4 kamers verdeeld over 3 etages
  • Gedeelde sanitaire voorzieningen op elke etage
  • Gemeenschappelijke ruimte voor wasmachine en droger
  • Gemeenschappelijke eet- en chillruimte
  • Gemeenschappelijke buitenruimte met tuin en schuren voor fietsen en scooters
  • 24 uur per dag begeleiding aanwezig

Voor wie?

  • Jongvolwassenen van 17 tot 27 jaar
  • Met een indicatie voor LVG 2 of 3 (Wlz) of een verlengde jeugdzorg- of WMO-indicatie