Begeleiding bij multiproblematiek

We spreken van multiproblematiek als er binnen een gezin problemen zijn op meerdere leefgebieden. Daarnaast hebben één of meerdere gezinsleden een licht verstandelijke beperking. Bij Humanitas Homerun begeleiden we deze probleemgezinnen als zij bijvoorbeeld kampen met schulden, verslavingen en/of werkloosheid. De opvoeding van kinderen kan daar namelijk onder lijden. Wij bieden deze probleemgezinnen intensieve ambulante begeleiding op maat. Dat wil zeggen dat de probleemgezinnen een vaste begeleider toegewezen krijgen. Deze begeleider stelt, samen met het probleemgezin, een op maat gemaakt traject op voor de probleemgezinnen. Dit afgebakende traject noemen we ook wel de Homerun-methodiek, bestaande uit vier stappen. Op deze pagina vind je meer over onze Homerun-methodiek gericht op multiproblematiek.

Direct contact

Multiproblematiek aanpakken volgens vier stappen

Volgens onze Homerun-methodiek bieden wij hulp voor jongvolwassenen met LVB en multiprobleemgezinnen. Deze trajecten bestaan uit vier fasen (de zogenoemde honken) en zijn volledig afgestemd op de zwaarte van de multiproblematiek. Met hulp van een vaste begeleider werken de cliënten of de probleemgezinnen toe naar een ‘homerun’. Als het vierde en laatste honk is bereikt, betekent dit het startschot voor een zelfstandig leven, uiteraard met hulp van het eigen netwerk. En wij? Wij lopen niet zomaar weg: in lastige situaties blijven wij natuurlijk bereikbaar.

Natasha
Natasha
Ambulante begeleiding

Natasha krijgt ambulante begeleiding van haar vaste begeleidster Karina. Natasha vertelt: “Karina is heel rustig en heeft veel respect voor mij. Ze praat op een rustige toon en als ik iets niet begrijp, dan herhaalt ze het gewoon. En ook als ik ergens niet over wil praten, laat ze me in mijn waarde.” Natasha heeft twee dochters en ook daar kan ze met Karina over praten: “Ben ik een goede moeder? Inmiddels ben ik al een stuk sterker geworden, maar het kan beter. Ik ben nu aan het kijken of ik iets voor mezelf kan vinden, zodat ik niet alleen maar moeder ben.”

Hulp voor jongvolwassenen met LVB

Onze Homerun-trajecten zijn niet alleen bedoeld voor probleemgezinnen; ook bieden we hulp voor jongvolwassenen met LVB en multiproblematiek. Jongvolwassenen vanaf 16 jaar komen hiervoor in aanmerking als zij problemen hebben op meerdere leefgebieden. We zien regelmatig dat deze probleemjongeren begeleiding nodig hebben omdat ze vaak tussen wal en schip vallen. Daardoor zijn ze veelal kwetsbaarder en vatbaarder voor problemen. Aan de hand van onze trajecten begeleiden we deze probleemjongeren, zodat we kunnen werken aan een beter toekomstperspectief.

Begeleiding nodig bij multiproblematiek?

Wil je meer informatie over hoe wij multiproblematiek aanpakken? Of wil je specifiek meer weten over hoe onze hulp voor jongvolwassenen eruit ziet? Neem gerust contact met ons op. Onze collega’s zitten voor je klaar.

Aanmeldformulier Contact en aanmelden