Hanneke doet mee aan WK straatvoetbal voor daklozen

Het leven van thuis- en daklozen verbeteren: met dit doel organiseert de Homeless World Cup Foundation sinds 2003 het WK straatvoetbal. Tijdens deze zeventiende editie (27 juli t/m 3 augustus) mocht onze homerunner Hanneke meedoen met het Nederlandse team aan de World Cup die in Cardiff werd gehouden. Hoewel het toernooi officieel Homeless World Cup heet, leven niet alle deelnemers op straat. Ze zijn bijvoorbeeld ergens anders opgevangen vanwege andere problematiek.

Hanneke doet mee aan WK straatvoetbal voor daklozen

Een ervaring om nooit te vergeten

Het leven van thuis- en daklozen verbeteren is het doel waarmee het WK Straatvoetbal wordt georganiseerd door de Homeless World Cup Foundation sinds 2003. Tijdens deze zeventiende editie was onze Hanneke gescout om mee te doen met het Nederlandse voetbalteam. Hanneke is een van onze Homerunners uit Amersfoort. Met het Nederlandse voetbalteam, bestaande uit dak- en thuisloze mannen en vrouwen ging ze van 27 juli t/m 3 augustus naar Cardiff. Het is een jaarlijks voetbalevenement om wereldwijd daklozen te verenigen en een steuntje in de rug te geven. Frank Evenblij en Erik Dijkstra volgden het Nederlandse team, onder leiding van bondscoach en ex-profvoetballer René van Rijswijk en zijn assistent Jasper Lamboo. Erik Dijkstra: “Als er één ding is dat ik hier heb geleerd, is het dat de lijn tussen een normaal en dakloos leven dunner is dan je denkt. Voor mij zijn alle spelers winnaars.” Het team wordt bijgestaan door grootheden uit de voetballerij als Guus Hiddink en Hans van Breukelen, die het team de kneepjes van het voetbal proberen te leren. Volgens Hiddink is deelname niet zomaar voor iedereen, “je moet perspectief aangeboden krijgen, maar het ook zelf aanpakken.”

Wanneer ik heb gevoetbald is mijn hoofd weer even leeg

Voor Hanneke betekent voetbal dat ze alles even los kan laten en vergeten. Doordeweeks voetbalt Hanneke bij lifegoals in Amersfoort. Haar trainer heeft haar voorgedragen aan de scouts van de Homeless Word Cup. Eind mei is ze tijdens een training gescout voor de Homeless Word Cup in Cardiff. Ter voorbereiding op de World Cup, heeft het team verschillende trainingen gehad van de bondscoach René van Rijswijk. 25 juli was het zover en vertrokken ze richting Cardiff. Voor Hanneke was het een jaar geleden niet te bedenken dat zij zelfstandig naar het buitenland zou gaan. Ze heeft geleerd om te communiceren met voetbalsters uit andere landen. “We spraken namelijk niet dezelfde taal maar met handen en voeten kwamen we heel ver.

Ik vond het leuk maar ook intensief om mee te spelen tijdens de word cup.

Ze zijn met de dames 12e geworden bij de Homeless word cup. Ik ben blij dat ik heb mee gedaan aan de Homeless Word Cup. Frank Evenblij was ontroerd toen er werd gescoord en kwam tot nieuwe inzichten. “Je kunt in je leven op een dun lijntje lopen, het kan iedereen overkomen om zomaar over die rand te vallen. Het WK is een beloning voor dit team. Een team waar iedereen een verhaal met zich meedraagt. Het is confronterend, maar ook te gek om zo dicht op de groep te staan!”

Foto Karym Ahmed

Meer artikelen